Recept: Gratin met koolrabi en snijbiet

In deze wekelijkse rubriek staat een lekker recept met producten van het seizoen en uit onze eigen regio. Te koop bij diverse boerderijwinkels in de buurt. De ingrediënten van deze week zijn o.a. te verkrijgen bij kaasboerderij De Graaf in Bodegraven, de Reeuwijkse Plattelandswinkel, de Vegaboerderij en kaasboerderij Olieman uit Reeuwijk.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel zonnebloemolie 
  • een klontje boter 
  • bosje stengel ui 
  • zout en peper 
  • 500 gram koolrabi 
  • 250 gram aardappelen 
  • de blaadjes van 3 takjes tijm 
  • 200 cc kookroom 
  • 200 cc groentebouillon 
  • 2 handenvol jonge snijbietbladeren of spinazie
  • 70 gram geraspte oude kaas

Warm de oven voor op 190 graden. Pel de uien en snijd ze in stukjes. Zet een koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de olie en boter toe, wacht tot het schuimt en voeg dan de gesneden ui toe, met een snufje zout en bak dit ongeveer 10-12 minuten, tot de uien zacht zijn en een beetje kleur krijgen. Schil ondertussen de koolrabi en de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1,5 centimeter. Voeg ook de geriste tijmblaadjes toe en bak nog een paar minuten. Giet dan de room en bouillon erbij, laat zachtjes sudderen tot de vloeistof tot de helft is verminderd. Was ondertussen de snijbiet (of spinazie). Meng de snijbiet of spinazie door het koolrabimengsel en zet het vuur uit. Doe het mengsel in een ovenschaal en verspreid de geraspte kaas erover. Bak de gratin in het midden van de oven op 190 graden in 35 minuten goudbruin.

Eet smakelijk!