De Vegaboerderij is een coöperatie. Dit betekent dat de leden samenwerken voor een gezamenlijk doel; een lokale, biologische voedselvoorziening. Om dit doel te bereiken huren we een professionele kracht in om het land op zo duurzame en biologische wijze te bewerken. De boer is de drijvende kracht achter de boerderij. De boerderij draait om het zaaien, planten, verzorgen en uiteindelijk oogsten van groenten. Draagt zorg voor zaken als het hekwerk, tunnelkassen, machines en voldoende gereedschap. Waar mogelijk wordt de boer ondersteund door een of enkele trainees. Bij de Vegaboerderij leren zij het vak en manier van telen. Naast de boer en trainees helpen vrijwilligers mee met zaaien, oogsten en de uitgifte. De boer organiseert deze werkzaamheden en stuurt aan. Tot slot onderhoudt de boer goede contacten met de landeigenaar en leveranciers.
Rol van de boer
De boer werkt in opdracht van de leden en onder aansturing van het bestuur. Jaarlijks denken leden mee met de oogst in de oogstcommissie. De leden geven hun mening over hoeveelheid, variatie en speciale wensen die de boer op zijn beurt weer verwerkt in zijn zaai- en oogstplan. Zo werken we optimaal samen om lekkere en gezonde groenten en fruit te kunnen eten. Per 2024 is Roos Köbben onze boer.
Even voorstellen – Roos Köbben
Ik ben Roos Köbben. Medio 2021 ben ik afgestudeerd aan de TU Delft op de faculteit Bouwkunde. Als ontwerper word ik al mijn hele leven gedreven door duurzaamheid en de relatie tussen de mens en zijn omgeving, de natuur. Mijn afstudeeropdracht, die je zelf kon vormgeven, bestond uit het ontwerp van een nieuw type boerenbedrijf op de veengronden in het Groene Hart (de Meije om precies te zijn!), waar natuurlijke bouwmaterialen worden gekweekt voor de bouw van 100% natuurlijke, lokale boerderijen en woningen. Ondanks dat ik de architectuur een relevant vakgebied vindt, merkte ik al tijdens mijn studie dat 5 dagen in een kantoor achter de computer niet mijn ding was. Daarom begon ik begin 2020 met vrijwilligerswerk bij de Bieslandse Hoeve in Delft, naast mijn studie. Hier groeide ik na een jaar door tot teamleider van een clubje vrijwilligers en zorgcliënten. Dit beviel me zo goed dat ik door de tuinders daar ben geïnspireerd om direct na mijn afstuderen te beginnen aan de deeltijdopleiding bij het Warmonderhof.
Ik heb nu een jaar als adviseur in de (voornamelijk) gangbare akkerbouw gewerkt, en dit heeft eigenlijk alleen maar meer het beeld versterkt dat ik tijdens mijn opleiding aan het Warmonderhof kreeg; dat de landbouw echt radicaal anders moet. Ik dacht hier als adviseur op een grotere schaal aan te kunnen bijdragen, maar ik miste de praktijk toch wel erg, en ik ben ook nogal fan van de term ‘practice what you preach”, dus toch maar weer de boer op! Ik sta heel erg achter het idee van CSA tuinen; dat je samen lief en leed deelt, het niet alleen om geld verdienen gaat en dat er ook écht een community ontstaat rondom een plek. Dat mensen weer weten waar hun voedsel vandaan komt, wat er allemaal mee gebeurt en wat je in het seizoen wel niet allemaal voor lekkers van het Nederlandse land kan halen!
Rassendiversiteit en zaadvaste rassen vind ik erg belangrijk. Ik heb een aantal super bijzondere rassen gekocht en heb er nu al zin in dat die straks in jullie pakket te vinden zijn!