Onze Vegaboerin

De Vegaboerderij is een coöperatie. Dit betekent dat de leden samenwerken voor een gezamenlijk doel; een lokale, biologische voedselvoorziening. Om dit doel te bereiken huren we een professionele kracht in om het land op zo duurzame en biologische wijze te bewerken. De boer is de drijvende kracht achter de boerderij. De boerderij draait om het zaaien, planten, verzorgen en uiteindelijk oogsten van groenten. Draagt zorg voor zaken als het hekwerk, tunnelkassen, machines en voldoende gereedschap. Waar mogelijk wordt de boer ondersteund door een of enkele trainees. Bij de Vegaboerderij leren zij het vak en manier van telen. Naast de boer en trainees helpen vrijwilligers mee met zaaien, oogsten en de uitgifte. De boer organiseert deze werkzaamheden en stuurt aan. Tot slot onderhoudt de boer goede contacten met de landeigenaar en leveranciers.

De rol van de VegaBoer

De boer werkt in opdracht van de leden en onder aansturing van het bestuur. Jaarlijks denken leden mee met de oogst in de oogstcommissie. De leden geven hun mening over hoeveelheid, variatie en speciale wensen die de boer op zijn beurt weer verwerkt in zijn zaai- en oogstplan. Zo werken we optimaal samen om lekkere en gezonde groenten en fruit te kunnen eten.

Even voorstellen – Roos Köbben

Ik ben Roos Köbben. Medio 2021 ben ik afgestudeerd aan de TU Delft op de faculteit Bouwkunde. Als ontwerper word ik al mijn hele leven gedreven door duurzaamheid en de relatie tussen de mens en zijn omgeving, de natuur. Mijn afstudeeropdracht, die je zelf kon vormgeven, bestond uit het ontwerp van een nieuw type boerenbedrijf op de veengronden in het Groene Hart (de Meije om precies te zijn!), waar natuurlijke bouwmaterialen worden gekweekt voor de bouw van 100% natuurlijke, lokale boerderijen en woningen. Ondanks dat ik de architectuur een relevant vakgebied vindt, merkte ik al tijdens mijn studie dat 5 dagen in een kantoor achter de computer niet mijn ding was. Daarom begon ik begin 2020 met vrijwilligerswerk bij de Bieslandse Hoeve in Delft, naast mijn studie. Hier groeide ik na een jaar door tot teamleider van een clubje vrijwilligers en zorgcliënten. Dit beviel me zo goed dat ik door de tuinders daar ben geïnspireerd om direct na mijn afstuderen te beginnen aan de deeltijdopleiding bij het Warmonderhof. Na 2 jaar bij de Bieslandse hoeve wilde ik graag ervaren hoe het werk als tuinder me zou bevallen als ik het full-time zou gaan doen, en zo kwam ik bij CSA de Oosterwaarde in Diepenveen terecht. Hier woon en werk ik sinds begin dit jaar,  en het bevalt me zeer goed. Op circa 14 hectare verbouwen we groente voor 250 oogstdeelnemers (3,5 hectare), onderhouden we een fruittuin (1 ha) en verbouwen we op meer akkerbouwmatige wijze granen, gras en voedermais.

Werkervaring

  • 4 jaar praktische ervaring waarvan 5 maanden in Nieuw Zeeland op een eco farm/hostel waar we groentes teelden en daar van kookten voor de gasten.
  • 2 jaar als vrijwilliger (2 dagen per week) op de Bieslandse Hoeve tijdens mijn studie.
  • Daarna een half jaar 1 dag per week als teamleider met een club zorgcliënten en vrijwilligers.
  • Een jaar full time op de Oosterwaarde gewoond en gewerkt, één van de oudste CSA’s van Nederland. Daarna nog 3 maanden part time ingevallen voor een van de tuinders op de Bieslandse Hoeve.
  • Warmonderhof
  • Een jaar ervaring bij een advies bureau voor verduurzaming van de landbouw (boerenverstand). Hier meer ervaring opgedaan over alles tussen de boer en het beleid in.
  • Afstudeeropdracht bouwkunde (onderzoek en ontwerp) met als (gekozen) locatie de Meije; als eindresultaat een boerderij ontworpen van natuurlijke bouwmaterialen uit de regio, waar nieuwe biobased gewassen worden gebouwd.

Ik heb ervaring met diverse trekkers en machines, maar ook met kleinere machinerie zoals een handfrees e.d. Op de Bieslandse Hoeve heb ik ervaring kunnen opdoen met het begeleiden van vrijwilligers en zorgcliënten, en op de Oosterwaarde heb ik vooral teelttechnisch gezien enorm veel geleerd. Ook heb ik hier de ruimte gekregen om te oefenen met het opstellen van een teeltplan, organisatie van weekplanningen en onderhoudsklussen etc. De afgelopen anderhalf jaar ben ik naast mijn werkzaamheden bij tuinderijen ook werkzaam geweest als ZZP’er. Hierdoor heb ik de beginselen van bedrijfsvoering op kleine schaal kunnen leren.

Vers – Natuurlijk – Lokaal