Stamppot spitskool met gefrituurde uienringen

Hoofdgerecht voor 2 personen

  • 750 g kruimige aardappelen
  • peper en zout
  • frituurolie
  • 125 g bloem, gezeefd
  • 1,5 dl bier
  • 1 grote ui, in ringen
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 1 el tahin (sesampasta)
  • 1 el citroensap
  • 350 g spitskool, in dunne reepjes
  • 1 tl sesamolie
  • 2 tl sesamzaadjes

Kook de aardappelen in water met een snufje zout in ± 25 min gaar. Verhit de frituurolie. Roer een beslag van 75 g bloem, een schepje zout en het bier. Wentel de uienringen door een beetje bloem. Doop steeds 4-5 uienringen in het beslag en frituur ze in de hete frituurolie goudbruin. Laat de uienringen op keukenpapier uitlekken. Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de sjalotjes en de knoflook. Roer er de tahin het het citroensap door. Giet de aardappelen af, stap ze fijn en schap de spitskool, de sjalotjes en de sesamolie erdoor. Breng de stamppot op smaak met versgemalen peper en zout en garneer met de gefrituurde uienringen en de sesamzaadjes.